Vlakke plaatgrijper voor universele toepassing

 

Hemmes is benadert door een relatie die een veelvoud aan plastic verpakkingen produceert. De verpakkingen variëren van zeer platte schaaltjes voor b.v. vleeswaren tot grotere bakjes voor vlees, fruit, koekjes, chocola, elektronica, e.d..

Afhankelijk van de vorm en grote worden de producten per stuk of meervoudig per machine takt gefabriceerd. De bestaande werkwijze bestond uit één grijper per product en worden de producten doorgaans met zuignappen opgepakt en gestapeld. Waardoor grijpers in grote getalen voorhanden zijn.

Door de diversiteit van de verpakkingen die men produceert, de variërende wandsterkte en de vormgeving van de producten heeft Hemmes eerst gekeken naar constante factoren. Vaste gegeven zijn; het maximale productie oppervlak dat van toepassing is en alle producten liggen op dezelfde hoogte als ze opgepakt moeten worden. Tijdens de ontwikkelfase is een groot deel van de producten beschikbaar gesteld. Gekozen is om een uitvoering te kiezen die bij voorkeur geen onderhoud of slijtage kent, door bijvoorbeeld het gebruik van EPDM schuimmatten.

Door een grijper te ontwikkelen die het maximale productie oppervlak bestrijkt en deze te voorzien van een gatenpatroon met specifieke diameter en hierop de vacuümgenerator af te stemmen, is een oplossing geboden waarbij praktisch het gehele programma van ca. 150 verschillende producten verwerkt kan worden met dezelfde grijper. Door een vacuümvoorziening te gebruiken die frequentie gestuurd is, kunnen ook producten met een lage wandsterkte zonder te vervormen opgepakt worden. Door per product eenmalig het benodigde vacuüm percentage te bepalen en op te nemen in de programmering van de machine, heeft een operator geen omkijken naar deze instelling bij een product wissel.

Dit heeft opdrachtgever een aanzienlijke tijdsbesparing opgeleverd in machine omsteltijden en forse besparing op grijpers.

Navolgend een kleine impressie met foto’s tijdens de testfase met de verschillende producten.

Enkelvoudig of meervoudig oppakken zonder tussentijdse aanpassingen is, met deze door Hemmes ontwikkelde vlakke plaatgrijper, heel eenvoudig geworden.