Lineair buffer station voor dozen

Langer (onbemand) produceren en/of meer tijd creëren voor operators om meerdere werkzaamheden uit te voeren, de oplossing hiervoor kan met een buffersysteem gerealiseerd worden. Een van onze relaties had hier behoefte aan maar ook enkele aanvullende wensen met betrekking tot de uitvoering.

Een buffer- of opslagsysteem is een veel gebruikte toepassing wanneer medewerkers meerdere machines of werkzaamheden hebben te vervullen. Hemmes levert deze systemen is verschillende standaard uitvoeringen. Compleet met besturing, in verschillende uitvoeringen en groottes, geschikt voor dozen, kratten of zakken. Meest bekende en voorkomende uitvoeringen zijn de ronde uitvoeringen en de lineaire uitvoeringen. Deze zijn flexibel inzetbaar, compact, verplaatsbaar en kunnen eenvoudig gecombineerd worden met bijvoorbeeld weegstations.

Voor onze relatie, een producent van stansdelen, draadveren, torsieveren, spiraalveren, e.d., was een compacte uitvoering gewenst welke men tussen de machines kom plaatsen en zo min mogelijk de centrale product afvoer belemmerde. Na ervaring met de eerste standaard uitvoering, voor twee formaten dozen, zijn een aantal aanvullende wensen opgesteld. Zo wilde men voor de vervolg uitvoeringen, een versie waarbij de operator tijdens het ontladen van dozen ( tot ca. 17kg) zo min mogelijk tilbewegingen hoeft te maken.

De uitvoer opening van alle machines bevindt zich op dezelfde hoogte van ca. 950 mm. Takt tijd van de machine ligt tussen 0,5 en x seconden. De grootste opengevouwen doos heeft een hoogte van ca. 580 mm, waardoor de aanvoerband met lege dozen laag ligt. Tijdens een dozen wissel wordt de aanvoer van delen niet onderbroken en kan de machine ongehinderd door produceren. Om de producten tijdens de dozenwissel te bufferen hebben wij het systeem uitgebreid met een opvangbak voorzien van een pneumatisch bediende klep. Nadat een nieuwe lege doos geplaatst is vallen alle delen in de doos.

eerste systeem

Uitvoer van de rollenbaan ligt bij deze versie op ca. 350 mm. In overleg met de operators is voor de vervolgversies bepaald dat deze bij voorkeur op 750-800 zou komen. Hemmes heeft onderzocht wat de meest eenvoudige en voordelige manier zou zijn dit te realiseren. Een logische doch kostbare oplossing is het toepassen van een lift, die de dozen op de gewenste hoogte brengt. Wij hebben ervoor gekozen op een opvoer kniktransportband toe te passen en de besturing zodanig aan te passen dat zodra aan het afname punt een doos weggenomen wordt, automatisch de volgende aangevoerd wordt.

 

Dankzij onze bufferstations heeft men een additionele productie capaciteit weten te creëren, na sluitingstijd, van enkele uren per machine en kan men meer werkzaamheden verrichten met dezelfde personeelsbezetting.