Papierrollen probleemloos kantelen

Praktijk toepassing voor het handmatig kantelen van zware papierrollen, hiervoor heeft de Fipa Expert slangheffer een perfecte oplossing. Deze ontwikkeling is gedaan voor een dienstverlener uit de verpakkingsindustrie, waar de handling van deze rollen een dagelijks wederkerende opgave is. De ontwikkelde oplossing heeft de ergonomie op de werkplek verhoogd, door de lichamelijk belasting van met name de rug tijdens het verwerken, aanzienlijk te verminderen.

Het dagelijks verwerken van zware lasten in productie omgevingen en logistieke bedrijven, behoort binnen veel industrieën tot de beroepsmatige bezigheden. In logistieke omgevingen is het vaak belangrijk goederen snel te kunnen verwerken, ook als het gaat om zwaardere lasten of onnatuurlijke bewegingen. Door het herhaaldelijk tillen van (te) zware lasten treden bij medewerkers klachten op met betrekking tot rug, knie, elle boog, e.d.. Maar al te vaak mede veroorzaakt door een diversiteit aan vormen en verpakkingen. Hier bied een slangheffer uitkomst. Echter vanwege de diversiteit aan vormen en verpakkingen is in veel gevallen een universele oplossing niet mogelijk. Klant specifieke oplossingen zijn in veel gevallen nodig, gecombineerd met een snel wisselsysteem, zodat met minimale inspanning en tijdsverlies op een andere (product specifieke) vacuüm kop omgeschakeld kan worden.

Een voorbeeld van een dergelijke oplossing is de ontwikkeling van een kantelbare vacuüm kop voor de handling van papierrollen. Bij een relatie worden de papierrollen voor een verpakkingsmachine vlakliggend aangeleverd, terwijl de rollen 90° gekanteld in een machine ingevoerd moeten worden. Een belastende handeling voor o.a. de rug van een operator. Dat dit eenvoudiger en minder belastend moest kunnen was de uitdaging voor het Fipa constructie team. Een eerste concept lag snel op tafel en werd in een minimaal tijdsbestek uit ontwikkeld met betrekking tot functionaliteit, ergonomie en kosten.

De basis oplossing bestaat uit de Fipa Expert slangheffer met een robuuste zuig kop, afgestemd op een bedrijfszekere opname van de papierrol. Het specifieke bestaat uit een nieuwe speciaal hiervoor geconstrueerde kanteleenheid. Hiermee kan een operator probleemloos handmatig een rol van horizontale naar verticale stand bewegen en omgekeerd. Het nagenoeg zonder krachtsinspanning kantelen van de tot 105 kilo zware rollen, wordt mogelijk door de precieze afstemming van het zwaartepunt tussen de constructie en de rol. Deze handmatige oplossing maakt aanvullende elektrische of pneumatische aansluitingen overbodig en is daarmee een unieke oplossing voor dit soort toepassingen.